Makina EV9, modeli më i ri i Kia-s, është vlerësuar me rezultatet më të larta të sigurisë pas testimit të gjerë nga Euro NCAP, organizata kryesore e testimit të sigurisë në Evropë. Kjo makinë me shtatë vende e tipit SUV, tërësisht elektrike, arriti vlerësimin maksimal me pesë yje, duke konfirmuar më tej kredencialet mbresëlënëse të sigurisë së automjetit.

EV9 u vlerësua në katër kategori dhe performoi me një standard të lartë gjatë gjithë procesit të testimit. Ajo arriti 84% për mbrojtjen e pasagjerëve të rritur, 88% për mbrojtjen e pasagjerëve fëmijë, 76% për kalimtarët e rrugës duke përfshirë këmbësorët dhe 83% në kategorinë ‘asistencë sigurie’, e cila vlerëson një automjet bazuar në disponueshmërinë e një grupi të plotë teknologjish për shmangien e përplasjeve.

Euro NCAP vlerësoi ndarjen e hapësirave të pasagjerëve të EV9, për qëndrueshmërinë e saj në testin e goditjes ballore dhe sigurimin e mbrojtjes së mirë të gjunjëve dhe femurit, pavarësisht nga përmasat dhe pozicionet e personave të ulur.

Në testin e barrierës anësore, EV9 mori pikët maksimale, duke siguruar mbrojtje të të gjitha zonave kritike të trupit të shoferit dhe pasagjerëve. Makina SUV u vlerësua gjithashtu për sistemin e saj të avancuar eCall, i cili paralajmëron shërbimet e urgjencës në rast përplasjeje.

Makina EV9 shënoi edhe më shumë rezultate të larta në testet e pasagjerëve fëmijë, me automjetin që mbron të gjitha zonat kritike të trupit. Organizata vuri në dukje fleksibilitetin e jastëkëve të ajrit të EV9, si dhe sistemin inteligjent për identifikimin e pranisë së fëmijëve.

Gjatë testimit të teknologjive të asistencës së sigurisë, Euro NCAP theksoi performancën e sistemit të Frenimit Automatik Emergjent (AEB) të automjetit, i cili përgjigjej mirë ndaj automjeteve të tjera dhe shmangte përplasjet në shumicën e skenarëve të testimit.

Karakteristika të tjera sigurie të theksuara nga EuroNCAP ishin Asistenti për Mbajtjen e Korsisë (LKA) i EV9 që korrigjon lehtësisht drejtimin e automjetit nëse ai del nga korsia dhe ndërhyn në situata më kritike. Gjithashtu, sistemi i asistencës së shpejtësisë u zbulua se bënte një punë të mirë në identifikimin e kufirit të shpejtësisë sipas zonës.

Vlerësimi i sigurisë së EV9 u përforcua nga Platforma Modulare Elektrike-Globale (E-GMP) me cilësi të lartë dhe struktura e fortë e trupit të automjetit. E kombinuar me një sërë veçorish të asistencës aktive të shoferit dhe të sigurisë, kjo rithekson cilësitë e komoditetit dhe sigurisë maksimale të makinës EV9 në rrugë.